e
sv

Akıllı Telefon Yenidoğan Sarılığı Tespit Edebilecek mi?

68 Okunma — 13 Temmuz 2022 16:37

University College London’da (UCL) geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması, bebeklerin gözlerini tarayarak sarılığı doğru bir şekilde tanımlayabilir ve kaynakların yetersiz olduğu ve uzak ortamlarda cankurtaran olabilir.

Vücutta bilirubin birikmesinden kaynaklanan sarılık, bebeklerde sık görülür ve normalde zararsızdır. Bununla birlikte, ciddi vakalarda yaşamı tehdit edebilir ve beyin iltihabı ve nöbet gibi semptomlara neden olabilir. Her yıl 114.000 yenidoğan ölümü, tedavi edilebilir bir durum olmasına rağmen şiddetli sarılığa bağlanabilir.

Gana’da, bir kullanıcının akıllı telefon kamerasına bağlı neoSCB uygulamasının doğruluğunu test eden yeni bir çalışma, diğer doktorlar tarafından ciddi sarılık olduğu doğrulanan çalışmada test edilen bebeklerin %94’ünde ciddi sarılığı doğru bir şekilde tespit edebildiğini gösterdi. yöntemler.

Bu doğruluk düzeyi, transkutanöz bilirubinometre kullanan mevcut tarama yöntemlerine benzer, ancak akıllı telefon yöntemi daha uygun maliyetli ve erişilebilir. Bazen gözdeki normalde beyaz olan skleranın rengine bakarak bebeklerin sarılık olup olmadığını anlamak mümkün olsa da, bu yöntem yanlış olabilir ve şu anda bilirubinometre gibi bir tanı cihazı ile teyit edilmesi tavsiye edilmektedir.

“Çalışma, neoSCB uygulamasının şu anda ciddi sarılıklı yenidoğanları taramak için önerilen ticari cihazlar kadar iyi olduğunu gösteriyor, ancak uygulama yalnızca ticari cihazın onda birinden daha az maliyetli bir akıllı telefon gerektiriyor” diyor mühendis Terence Leung. Uygulamanın geliştiricilerinden biri olan ve Pediatri’de yayınlanan çalışmayı açıklayan çalışmanın ortak yazarı olan UCL .

“Teknolojimizin yaygın bir şekilde yayıldığında, dünyanın pahalı tarama cihazlarına erişimi olmayan bölgelerinde yeni doğan bebeklerin hayatlarını kurtarmak için kullanılabileceğini umuyoruz.”

Uygulama, Gana’daki 336 bebekte yapılan bu çalışmada daha kapsamlı olarak test edilmeden önce, başlangıçta Londra’da 37 bebekten oluşan bir grupta test edildi. Test edilenlerden 79’unun diğer yöntemlerle test edildiğinde ciddi sarılık olduğu bulundu. neoSCB uygulaması, bir transkütanöz bilirubinometre kullanılarak tanımlanan 79 kişiden 76’sına kıyasla 79’dan 74’ünü doğru tanımladı.

Daha fazla doğrulama çalışması gerekiyor, ancak ekip, akıllı telefonlara erişimin genellikle iyi olduğu, ancak bilirubinometre gibi daha pahalı tıbbi cihazların bulunmasının daha zor olduğu kırsal Afrika gibi uzak veya kaynak yetersizliği olan ortamlarda teknolojilerinin çok yararlı olabileceğini düşünüyor. .

“Bu uygulama, birçok farklı ortamda dünya çapında ölüm ve sakatlığı önleme potansiyeline sahip. UCL’de bulunan kıdemli çalışma yazarı Judith Meek, bir basın açıklamasında, gereksiz hastane ziyaretlerini azaltacak ve toplum sağlığı çalışanları ile ebeveynleri yeni doğan bebeklere güvenli bir şekilde bakma konusunda potansiyel olarak güçlendirecek ”diyor.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI