Anakart (Mainboard, Motherboard), bir bilgisayarın tüm donanımlarını üzerinde bulunduran ve bu parçaları arasında iletişimi gerçekleştiren elektronik devre kartı olarak tanımlanır. Anakartın üzerinde birçok yonga seti yer almaktadır. Bu yonga setleri sayesinde bilgisayarların pek çok özelliği bir arada tutulmaktadır.
Anakart, bilgisayarların tüm donanımlarını üzerinde bulunduran genel olarak koyu yeşil bir levhadır. Anakart üzerinde, bellek (RAM), ekran kartı yuvası, işlemci yuvası, genişleme yuvaları, BIOS, diğer kartlar için genişleme yuvaları ve diğer yardımcı ekipmanlar bulunmaktadır.
Bilgisayarların en kritik donanımlarından biri olan anakart modeline sistemi sökmeden de ulaşmanız mümkündür. Dizüstü ya da masaüstü bilgisayar üzerinden anakart bilgilerini kontrol etmek için birçok yöntem bulunuyor.
CPU-Z ile Anakart Modeli Öğrenme
İlk yöntemde CPU-Z programından yararlanıyoruz. CPU-Z bilgisayara ait tüm bilgileri ayrıntılı bir biçimde öğrenmek için kullanılan programlardan biridir.
CPU-Z ile bilgisayar donanımıza ait tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Komut İstemi ile Anakart Modeli Öğrenme
Bu yöntemde DOS komutu kullanılarak anakart modeli öğrenilir.
Windows+R Kombinasyonu ile Öğrenme
Windows+R tuşuna birlikte bastıktan sonra açılan pencereye dxdiag yazın, ardından Enter tuşuna basın.
Açılan pencerede bilgisayarın sahip olduğu tüm sistem verileri bulunmaktadır. Bilgisayarın adı, işletim sistemi, dili, anakart sistem üreticisi (marka), anakart sistem modeli, BIOS, işlemci, RAM, disk belleği dosyası ve DirectX sürümü bilgileri yer alacaktır.
Regedit ile Anakart Modelini Öğrenme
Regedit ile anakartın marka modeline ve bilgilerine ulaşmanız mümkündür.
Yorum Yaz