e
sv

Arızalı (HDD) sabit diskten dosyaları kurtarma

51 Okunma — 01 Ekim 2022 00:19
avatar

Bypool

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

Şu anda bilgisayarınızda bulunan her şeyi kaybetmekten daha çok ne korkutuyor? Sabit disk sürücünüz (HDD) şu anda ölürse, kalbiniz midenize mi batar yoksa doğrudan boğazınıza mı fırlatır?

Dosyalarınızın bir bulut hizmetine yedeklendiğinden veya değerli fotoğraflarınızın harici bir HDD’ye yedeklendiğinden emin oluyorsunuz. Yani, önemli değil… değil mi? Yine de, sürücünüz çökerse, potansiyel olarak bazı dosyaları kaybedersiniz.

Panik yapmayın, yardım etmek için buradayız. HDD fiziksel olarak zarar görmemişse, dosyaları kendiniz kurtarabilmeniz için iyi bir şans vardır.

HDD’min Fiziksel Olarak Hasarlı Olduğunu Nasıl Anlarım?

HDD’nizin fiziksel olarak hasar görüp görmediğini anlamanın birkaç ipucu var. Ses harika bir göstergedir. Bilgisayarınız kapanmadan hemen önce veya başlatma sırasında tekrarlayan bir tıklama sesi duyarsanız, sürücünüz büyük olasılıkla fiziksel olarak hasar görmüştür.

Bu, ana konumuna dönmeye çalışan ve başarısız olan okuma/yazma kafasının sesidir. Bilgisayarınızı hemen kapatın. Nedenini birazdan konuşacağız.

En hafif kazıma veya taşlama seslerini bile duyarsanız, sürücünüz fiziksel olarak hasar görmüştür. Bu, sürücüdeki disklerin yüzeyini kazıyan okuma/yazma kafasının sesidir. Şimdi bilgisayarınızı kapatın. Şu anda.

Bu sesleri duyduğunuzda neden bilgisayarınızı kapatmanız gerekiyor? Çünkü bu sesleri duyduğunuz her saniye, HDD’deki diskler onarılamayacak kadar zarar görüyor. Hasar gören disklerin her küçük parçası, dosyaların, klasörlerin, resimlerin veya videoların sonsuza kadar kaybolması anlamına gelir.

Yine de bazı dosyaları kurtarabilirsiniz, ancak bunun için bir veri kurtarma uzmanı bulmanız ve en az 1000 dolar harcamanız gerekecektir. Veri kurtarma uzmanları çok pahalı donanıma ve eğitime ve steril, tozsuz ortamlara sahiptir.

Bu, HDD’nizi hassas bir şekilde ayırmalarına ve özel elektronik cihazlarını ve araçlarını kullanarak mümkün olduğunca yavaş, dikkatli bir şekilde kurtarma yapmalarına olanak tanır. Yine de hiçbir garanti yok. Parçalara ayırmadan önce sürücünün ne kadar hasarlı olduğunu bilmeyecekler.

Dahili hasar belirtileri varsa, ancak profesyonel iyileşme için paranız yoksa, yine de bir şans verebilirsiniz. Bu noktada, dosyaları zaten gitmiş olarak sayıyorsunuz, bu yüzden zarları atın, piyangoyu oynayın ve bir şeyler öğrenmeye çalışın. Şanslı olabilir ve büyükanne ve büyükbabanızın düğün fotoğrafını veya yeğeninin ilk doğum gününü kurtarabilirsiniz.

HDD’m Kulağa İyi Geliyor, Dosyaları Kendim Nasıl Kurtarabilirim?

HDD’nizde sıfır hasar belirtisi varsa, dosyaları kurtarma olasılığı oldukça iyidir. Seçeneklere bakalım.

Bir LiveCD veya LiveUSB ve bir Harici Sabit Sürücü kullanın

Linux Live CD Kullanarak Windows Dosyalarını Nasıl Geri Alırız bölümünde bununla ilgili ayrıntılı bir nasıl yapılır konusunu zaten yaptık . Buradaki fikir, Hiren’in Önyükleme CD’si veya Ultimate Önyükleme CD’si gibi bir Linux dağıtımına sahip önyüklenebilir bir USB sürücü yapmaktır.

Bilgisayarı ölü sürücüyle başlatmak için LiveUSB’yi kullanın. Bilgisayarınızın işletim sistemi yerine LiveUSB’nizdeki işletim sistemine önyüklenir. Dosyaları kaydedecek bir yeriniz olması için diğer USB HDD’nizi takın.

LiveUSB, Windows Gezgini gibi bir tür dosya gezginine sahip olacaktır. Bunu açın ve onunla HDD’nize erişip erişemeyeceğinize bakın. Dosyalarınızı bulabilirseniz, onları harici sabit sürücünüze kopyalayabilmeniz gerekir.

HDD’yi Çıkarın ve Başka Bir Bilgisayara Bağlayın

Bu biraz aşırı görünebilir, ancak iyi çalışabilir. Masaüstü bilgisayarlarla yapmak dizüstü bilgisayarlardan daha kolaydır, ancak denemek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz.

İlk olarak, bilgisayarın fişinin çekildiğinden ve ona giden güç olmadığından emin olun. Bu bir dizüstü bilgisayarsa, pili de çıkarmak isteyeceksiniz.

Kapağı bilgisayar kasasından veya dizüstü bilgisayardan çıkarın ve sabit sürücüyü bulun. Ona bağlı olan tüm kabloları çıkarın. Kabloları çıkarırken kabloların kendisinden değil, kablonun sert ucundan çekin. Bu onlara zarar verebilir.

Sabit sürücüyü çıkarmanıza izin vermek için geri alınacak bazı vidalar olabilir. Sabit sürücüde açıkta kalmış olabilecek pimlere veya devrelere dokunmamaya çalışın. Ayrıca, sabit sürücüyü düşürmeyin. Her ikisi de sabit sürücüyü kullanabilmenizi engelleyecek hasara neden olabilir.

Artık bir PC’ye kurarak veya harici bir sabit sürücü olarak takarak başka bir bilgisayara bağlayabilirsiniz. Önce başka bir PC’ye yüklemeye bakalım.

Sabit Sürücüyü Başka Bir Bilgisayara Kurun

HDD’yi bir PC’den çıkardıysanız, muhtemelen başka bir PC’ye kurabilirsiniz. Çoğu PC, iki veya daha fazla HDD’nin kurulu olma özelliği ile üretilmiştir.

Bilgisayarı açın ve boş bir HDD yuvası ve kullanılacak boş kablo bağlantıları olup olmadığına bakın. Varsa, HDD’yi kurun, ardından kabloları bağlayın. Bu bilgisayarı açın ve sürücünüzün görünür olup olmadığını görmek için Windows Gezgini’ne gidin. Öyleyse, kaydetmek istediğiniz dosyaları kopyalayın.

Dosyaları sürücüden çıkardıktan sonra, fiziksel bir hasar yoksa biçimlendirebilir ve ikincil sürücü olarak kullanabilirsiniz.

Sabit Sürücüyü USB Üzerinden Başka Bir PC’ye Bağlayın

Bu seçenek, başka bir bilgisayarı ayırmayı gerektirmediğinden daha kolaydır. HDD’yi bir dizüstü bilgisayardan çıkardıysanız, muhtemelen gidilecek yol budur. Bu yöntemle bile, bunu yapmanın birkaç yolu vardır.

Bir yöntem, harici bir USB HDD muhafazası almaktır. Bunları çevrimiçi olarak 20 $ gibi düşük bir fiyata satın alabilirsiniz. Kasayı açıp HDD’nizi takıyorsunuz. Ardından, onu çalışan bilgisayarınızın USB bağlantı noktasına takarsınız ve dosyalarınıza erişebilirsiniz. Ayrıca, artık büyük kapasiteli harici bir HDD’niz var.

Dosyalarınızı kurtardıktan sonra, harici HDD’de tam biçimlendirme yapmak isteyebilirsiniz. Bu, hasarlı bölümleri dosya sisteminde kullanılamaz olarak işaretlemeye yardımcı olacaktır. Sürücünüz artık bu sektörlere yazmayacağından, birkaç ay, hatta yıllarca hizmet dışı kalabilirsiniz.

Başka bir yöntem, bir USB HDD adaptörü veya bir USB HDD yerleştirme istasyonu almaktır. Adaptör, HDD’ye ve bazen de bir güç kaynağına bağladığınız bir dizi kablodur. Ardından onu bir USB bağlantı noktasına takarsınız ve bilgisayarınız onu harici bir USB HDD gibi alır.

Biraz özensiz çünkü masanın üzerine yayılmış iki veya üç kablo olacak ve HDD açıkta kalacak. Ama işe yarıyor. Bu adaptörler yaklaşık 20 dolara satılıyor.

HDD yerleştirme istasyonu biraz ekmek kızartma makinesine benziyor. HDD’yi takıyorsunuz ve ardından güç için takıyorsunuz ve USB portunu bilgisayarınıza takıyorsunuz. Harici bir USB HDD olarak da görünmelidir. Rıhtımlar yaklaşık 40 dolara satılıyor.

Her ikisini de kullandıktan sonra, özellikle arkadaşlarınız ve aileniz için resmi olmayan BT uzmanıysanız, HDD yuvasını öneririz. İyi bir tanesi, herhangi bir bilgisayara bağlı değilken sabit diskleri klonlamak için bile kullanılabilir.

Ölü Katı Hal Sürücüleri Nedir?

Katı hal sürücüleri (SSD) doğası gereği dosyaları kurtarmak kolay değildir. Tipik olarak, SSD çalışmıyor gibi görünüyorsa, asla çalışmayacaktır. Bunun için hazırlıklı olun. Yine de deneyebileceğin işe yarayabilecek bir şey var. Zayıf bir ihtimal ama yine de bir şans. Bu yöntem, yalnızca arıza, bölgenizdeki bir elektrik kesintisinden veya benzer bir şeyden kaynaklanan güç kaybından kaynaklanıyorsa işe yarar.

Veri aktarım kablosunu SSD’den çıkarın ancak güç kablosunu bağlı bırakın. SSD’nize giden kabloda güç ve veri entegre edilmişse, bir SATA güç kablosu almanız gerekir.

Ayrı güç ve veri kabloları varsa, harici bir USB sürücü muhafazası ile yapmak mümkün olabilir. SATA güç kablosunu SSD üzerindeki uygun noktaya ve ana bilgisayarların güç bağlantısına bağlayın. Nereye gitmesi gerektiğini bulmak için SSD’ye zaten bağlı olan kabloyu takip edin.

Ardından, bilgisayarı açın ve 20 dakika bekletin. Bilgisayarla hiçbir şey yapmayın, bırakın öyle olsun.

Bilgisayarı tamamen kapatın ve 30 saniye süreyle sürücünün bağlantısını kesin.

Sürücüyü tekrar bağlayın, bilgisayarı tekrar açın ve 20 dakika daha bekleyin. Bilgisayarı kapatın ve gücü SSD’den ayırın.

Bunu başlatmadan önceki gibi hem güç hem de veri kablolarıyla SSD’yi yeniden bağlayın. Bilgisayarınızı açın. Her şey yolunda gittiyse, çalışıyor olmalı. Çalışıyorsa, çalıştığından ve elektrik kesintisinden dolayı bozulmadığından emin olmak için SSD’nizdeki bellenimi de güncelleyin.

Bu işe yaramazsa, ölü bir SSD’den veri almanın tek güvenilir yolu bir veri kurtarma uzmanıyla iletişime geçip cüzdanınızı çıkarmaktır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI