BIOS terimi ilk olarak 1975 yılında Amerikalı bilgisayar bilimcisi Gary Kildall tarafından kullanılmıştır. 1981’de IBM’in ilk kişisel bilgisayarına dahil edildi ve sonraki yıllarda diğer PC’lerde popülerlik kazandı ve bir süre bilgisayarların ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak, BIOS’un popülaritesi daha yeni bir teknoloji lehine azaldı: Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi ( UEFI ). Intel, 2017’de eski BIOS sistemleri için desteği 2020’ye kadar kullanımdan kaldırarak bunların yerine UEFI’yi getirme planını duyurdu.
BIOS’un ana kullanımı, işletim sistemleri ve üzerinde çalıştıkları donanım arasında bir aracı olarak hareket etmektir. BIOS, teorik olarak her zaman mikroişlemci ile G/Ç aygıtı kontrol bilgileri ve veri akışı arasında aracıdır. Bazı durumlarda, BIOS, verilerin video kartları gibi daha hızlı veri akışı gerektiren cihazlardan doğrudan belleğe akmasını sağlayabilir.
BIOS, bilgisayarlarla birlikte anakart üzerindeki bir çip üzerinde ürün yazılımı olarak gelir . Buna karşılık, Windows veya iOS gibi bir işletim sistemi, üretici veya satıcı tarafından önceden yüklenebilir veya kullanıcı tarafından yüklenebilir. BIOS, silinebilir bir programlanabilir salt okunur bellek (EPROM) yongası üzerinde mikroişlemci tarafından erişilebilir hale getirilen bir programdır. Kullanıcılar bilgisayarlarını açtıklarında, mikroişlemci kontrolü her zaman EPROM’da aynı yerde bulunan BIOS programına geçirir.
BIOS bir bilgisayarı başlattığında, öncelikle gerekli tüm eklerin yerinde ve çalışır durumda olup olmadığını belirler. Bilgisayarın başlatması gereken dosyaları içeren herhangi bir donanım parçasına önyükleme aygıtı denir . Önyükleme aygıtlarının çalıştığından emin olduktan ve test ettikten sonra BIOS, işletim sistemini – veya bunun önemli kısımlarını – bir sabit diskten veya disket sürücüsünden (önyükleme aygıtı) bilgisayarın rastgele erişimli belleğine ( RAM ) yükler.
BIOS ile işletim sistemi ve uygulamaları, bağlı G/Ç aygıtları hakkında bilgisayar donanım adresleri gibi kesin ayrıntıları anlama zorunluluğundan kurtulur. Aygıt ayrıntıları değiştiğinde yalnızca BIOS programının değiştirilmesi gerekir. Bazen bu değişiklik sistem kurulumu sırasında yapılabilir.
Kullanıcılar BIOS’a erişebilir ve BIOS Setup Utility aracılığıyla yapılandırabilir. BIOS Kurulum Yardımcı Programına erişim, kullanılan bilgisayara bağlı olarak biraz farklılık gösterir. Ancak, aşağıdaki adımlar genellikle kullanıcıların Kurulum Yardımcı Programı aracılığıyla BIOS’a erişmesine ve BIOS’u yapılandırmasına olanak tanır:
BIOS Setup Utility’ye girdikten sonra, kullanıcılar diğer yapılandırma görevlerinin yanı sıra donanım ayarlarını değiştirebilir, bellek ayarlarını yönetebilir, önyükleme sırasını veya önyükleme aygıtını değiştirebilir ve BIOS parolasını sıfırlayabilir.
BIOS güvenliği, siber güvenliğin biraz gözden kaçan bir bileşenidir; ancak yine de bilgisayar korsanlarının işletim sisteminde kötü amaçlı kod yürütmesini önlemek için yönetilmelidir. Güvenlik grubu Cylance, 2017’de modern BIOS güvenlik kusurlarının bir anakartın UEFI’sindeki fidye yazılım programlarını nasıl etkinleştirebileceğini ve diğer PC BIOS açıklarından nasıl yararlanabileceğini gösterdi.
BIOS’un manipüle edilmesini içeren bir başka benzersiz istismar, Plundervolt idi . Plundervolt, verilerin belleğe yazıldığı sırada bir bilgisayarın güç kaynağını karıştırmak için kullanılabilir ve bu da güvenlik açıklarına yol açan hatalara neden olabilir. Intel buna karşı savunmak için bir BIOS yaması yayınladı.
BIOS, başlangıçta IBM’e aitti. Ancak Phoenix Technologies gibi bazı şirketler, IBM’in orijinal sürümünü kendi sürümlerini oluşturmak için tersine mühendislik uyguladı. Phoenix bunu yaparak diğer şirketlerin IBM PC’nin klonlarını yaratmasına ve daha da önemlisi BIOS ile çalışan IBM dışı bilgisayarlar yaratmasına izin verdi. Bunu yapan bir şirket Compaq idi.
Bugün birçok üretici, içinde BIOS yongaları bulunan anakartlar üretiyor. Bazı örnekler şunlardır:
Anakart üreticisini bilmek önemlidir, çünkü kullanıcılar BIOS ve yonga seti sürücülerini (işletim sisteminin video kartı gibi bilgisayardaki diğer cihazlarla çalışmasını sağlayan sürücüler) en son sürümlere güncellemek isteyebilir. Sürücü güncellemeleri, bilgisayar performansını iyileştirebilir veya son BIOS düzeyindeki güvenlik açıklarını düzeltebilir. Her üreticinin bu sürücüleri güncellemek için benzersiz bir yolu vardır.
Yorum Yaz