Meta, dijital gizliliğin kalesi olmayabilir (ve çok iyi bir düşmanı olabilir), ancak zaman değişiyor olabilir. Şirket 11 Ağustos Perşembe günü Facebook Messenger için uçtan uca şifrelemeyi (E2EE) varsayılan olarak test ettiklerini duyurdu , yani tüm Messenger kullanıcılarının tercih etmedikleri sürece sohbetlerini casus gözlerden koruyacaklar. Bu değişikliklerin bir süreliğine tüm kullanıcılara ulaşması beklenmese de, şu anda Messenger’da E2EE’yi etkinleştirmenin yolları var.
Tipik mesajlaşma ile, metinler cihazınızda, onları gönderdiğiniz cihazda ve mesajlaşma platformunun sunucusunda ( yani Facebook Messenger’ın kendisinde ) açık bir şekilde saklanır . Bu mesajlar , mesajlaşma platformunun ana bilgisayarları da dahil olmak üzere, bu mesajların saklandığı cihazlara erişimi olan herkes tarafından okunabilir . Bu, Meta gibi bir şirketin , böyle bir talep gelmesi durumunda mesajlarınızı bir yetkiliye teslim etmesini kolaylaştırır .
Ancak uçtan uca şifreleme ile mesajlar düz metin olarak gönderilmez ve saklanmaz, bunun yerine “karıştırılır. ” Şifreli bir mesajı okumaya çalışırsanız, tanınmaz bir karakter kargaşası olarak görünür ve müdahaleyi işe yaramaz hale getirir.
Mesajın şifresini çözmek için bir “anahtar”a ihtiyacınız var. ” Mesajlaşma amacıyla, bu tuş ya sizin cihazınız ya da alıcının cihazıdır. Bu iki cihaz, özel konuşmanızı çözebilecek tek cihazdır – Meta bu mesajların geçişini kolaylaştırıyor olsa da, mesajların şifresini kendisi veya onları isteyen herhangi biri için çözmenin bir yolu yoktur .
Meta, E2EE’yi Messenger’daki tüm konuşmalar için varsayılan mesajlaşma protokolü olarak test ediyor ve bu, tüm kullanıcılara kutudan çıkar çıkmaz bu avantajları sunacak. Bununla birlikte, Meta’nın ilk başta sadece birkaç yüz kullanıcı içerdiği bildirildiğine göre, testler bu noktada başlangıç aşamasındadır. İstatistiksel olarak konuşursak, o test grubunda değilsiniz, bu yüzden güvenlik avantajlarından yararlanmak için Messenger’ın gizli E2EE özelliğini kullanmanız gerekecek.
Bu gizli özelliğe “gizli konuşma” denir ve kullanımı oldukça basittir (biraz gömülü olsa da). Başlamak için, E2EE’yi istediğiniz bir sohbeti açın, ardından ekranın üst kısmındaki kişinin adına dokunun. “Diğer işlemler”in altında “Gizli konuşmaya git”e dokunun ve Messenger anında bunun normal bir Messenger sohbeti olmadığını belirtmek için benzersiz bir siyah beyaz temayla tamamlanmış yeni bir E2EE sohbeti açar .
Buradaki sorun, diğer kullanıcının gizli konuşmalar ve E2EE ile uyumlu bir cihaz ve Messenger uygulaması kullanması gerektiğidir. Değillerse, gizli bir konuşmada herhangi bir şey göndermeye çalıştığınızda bir hata mesajı alırsınız. Ayrıca gruplarla gizli konuşmaları da kullanamazsınız; çok taraflı sohbetlerinizle herhangi bir hassas bilgi paylaşmaya başlamadan önce bunu aklınızda bulundurun. Özelliği biraz sınırlayan GIF gönderemez, sesli veya görüntülü arama yapamaz veya gizli konuşmalarda ödeme gönderemezsiniz .
Yine de, E2EE amaçları için, gizli konuşmalar işi halleder: Gizli bir sohbet başlattığınız her kişi için uygulamanızda iki sohbet göreceğinizi unutmayın. Mesajlarınızın korunmasını istiyorsanız, normal konuşma yerine kilit simgesi olan konuya dokunduğunuzdan emin olun . Bununla birlikte, Messenger, gizli konuşma etkinleştirildiğinde bunu oldukça net hale getirir, bu nedenle sohbetinizde buna herhangi bir referans görmüyorsanız, E2EE’nin etkin olmadığını varsayın.
Gizli konuşma, Messenger için tek E2EE seçeneğiniz de değil: Ayrıca kaybolma modu denen bir şey var. Meta, ardından Facebook, Kasım 2020’de bunu Snapchat benzeri bir mesajlaşma deneyimi olarak tanıtarak tanıttı: Sohbet kapatıldıktan sonra metinler kayboluyor ve uygulama, ileti dizisinin ekran görüntüsünü alan herkes üzerinde tattles yapıyor. Ancak şirketin vurgulamadığı şey , yok olma modu sohbetlerinin tamamen uçtan uca şifrelenmiş olmasıydı.
Kaybolma modunu kullanmak için tek yapmanız gereken Messenger sohbetlerinden birinin altından yukarı kaydırmak. Bunu yaparken, özelliği etkinleştirmek için ne kadar daha yukarı çekmeniz gerektiğini gösteren bir ilerleme halkasıyla birlikte “Kaybolma modunu açmak için yukarı kaydırın” seçeneğini göreceksiniz. Halka dolduğunda, bırakın: Ardından sohbet, tüm mesajları şifreleyerek ve çıkışınızda silerek yok moduna geçer . Kaybolma modunu sohbet ayarlarından da etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz: Sayfanın en altına gidin, “Ortadan kaybol modu”na dokunun ve ardından kaydırıcıyı değiştirin.
Meta, varsayılan olarak E2EE’yi kullanıma sunduğunda Messenger’dan kaybolma modunu kaldırıyor, ancak yine de kaybolan mesajlar için benzer bir özelliği etkinleştirebileceksiniz. Şirket, Instagram’ın yok olma modunu koruyor, ancak bu E2EE değil, bu yüzden neredeyse güvenli değil.
Yorum Yaz