e
sv

FreeSync Teknolojisi Nedir, Ne İşe Yarar?

89 Okunma — 07 Temmuz 2022 22:22

AMD FreeSync Nedir?

AMD FreeSync, belirli oyun monitörlerinde, oyun dizüstü bilgisayarlarında bulunan bir teknolojidir ve ekran yırtılması, kekemelik ve giriş gecikmesiyle ve imleç gerçekten hareket ettiğinde) hızlı oyunlar ve video izleme esnasında yırtılmayı önlemek için yapılmış bir teknolojidir.

2015 yılında tanıtılan FreeSync, AMD’nin Nvidia G-Sync’e alternatifidir ve bir AMD kart gerektirir. Haziran 2022 itibariyle 2.000’den fazla FreeSync sertifikalı ekran var. Bu özellik üç aşamada gelir: FreeSync, FreeSync Premium ve FreeSync Premium Pro.

FreeSync ve FreeSync Premium ve FreeSync Premium Pro

Üç tür FreeSync vardır: FreeSync, FreeSync Premium (Ocak 2020’de duyurulmuştur) ve FreeSync Premium Pro (Ocak 2020’de FreeSync 2 HDR olarak yeniden adlandırılmıştır).

FreeSync Nasıl Çalışır?

Ekran yırtılması, ekrandaki görüntünün ayrık görünmesine neden olan istenmeyen bir etkidir. Bu, oyunun kare hızının (oyunun kareleri görüntüleme hızı) ekranın yenileme hızıyla (ekranın ekranı yeniden çizme sıklığı) eşleşmemesinin sonucudur. FreeSync ekranların dinamik bir yenileme hızı (değişken yenileme hızı veya VRR olarak da bilinir) vardır, bu da minimum ve maksimum yenileme hızlarını sistemin AMD Radeon grafik kartının kare hızıyla senkronize etmesine olanak tanır. FreeSync aralığı olarak bilinen bu yenileme hızı aralığı, monitörün maksimum yenileme hızı kadar yüksek olabilir. Ancak, monitörünüzün yenileme hızından daha yüksek maksimum kare hızları arıyorsanız, yine de bir miktar yırtılma görebilirsiniz.

FreeSync’in tüm sürümleri VESA’nın Adaptive-Sync protokolünü temel alır , bu nedenle DisplayPort (USB Type-C üzerinden de çalışır) ve HDMI bağlantı noktaları üzerinden çalışır. Bir ekranın FreeSync sertifikalı olması için AMD’nin Adaptive-Sync destek aralığına, parlaklığına, renk aralığına ve daha fazlasına bakan test sürecinden geçmesi gerekir.

En iyi oyun monitörleri tipik olarak ya bir FreeSync ya da G-Sync ile birlikte gelir. Bazı genel kullanım ve profesyonel monitörler, belirli dizüstü bilgisayarlar ve TV’lerin yanı sıra bu Adaptive-Sync türlerinden birini de kullanır (bunlar hakkında daha fazlası aşağıdadır).

FreeSync ve G-Sync

FreeSync, AMD’nin Nvidia’nın G- Sync’ine benzer şekilde Adaptive-Sync’i almasıdır. FreeSync’i kullanmak için bir AMD GPU’ya ihtiyacınız olduğu gibi, G-Sync’i kullanmak için bir Nvidia GPU’ya (üçüncü taraf markalı da olabilir) ihtiyacınız vardır.

Önemli bir fark, DisplayPort’a (USB-C üzerinden de çalışır) ek olarak, FreeSync’in HDMI ile çalışmasıdır. G-Sync, desteklenen bir PC’ye HDMI bağlantısı üzerinden çalışan LG’nin G-Sync Uyumlu TV’leri dışında, yalnızca DisplayPort ile çalışır. Oyun oynamak için hangi bağlantı noktasının daha iyi olduğuna bakmak için DisplayPort ve HDMI karşılaştırmamıza bakın. analiz.

FreeSync, açık bir standart üzerine kuruludur ve ekran üreticilerinin AMD’ye bir lisans ücreti veya donanım modüllerini dahil etmesi için ödeme yapması gerekmez. Buna karşılık, G-Sync’i kullanmak için monitör üreticileri, Nvidia’nın tipik olarak satın alacakları ölçekleyicinin yerini alan tescilli çipi için ödeme yapmak zorunda. Sonuç olarak, FreeSync monitörleri genellikle G-Sync monitörlerinden daha ucuzdur. Ancak Nvidia, standart bir G-Sync ekranı olarak donanıma sahip olmamasına rağmen G-Sync’i çalıştırdığı onaylanan G-Sync Uyumlu monitörlerle mücadele ediyor. Birçok G-Sync Uyumlu ekran aynı zamanda FreeSync sertifikalıdır ve çok sayıda FreeSync monitörünün, sertifikalı olmasalar bile G-Sync Uyumluluğunu çalıştırabildiğini gördük.

Tüm FreeSync türleri ekran yırtılmasına, titremeye ve düşük gecikmeye karşı savaşırken, FreeSync Premium, FHD’de çalışırken 120Hz veya daha yüksek bir yenileme hızı gerektirerek, yani 1080p ile işleri bir adım öteye taşıyor. (1920 x 1080), çözünürlük. Ayrıca düşük kare hızı telafisi (LFC) ekler. LFC ile, oyununuzun kare hızı monitörün desteklenen en düşük yenileme hızının altına düşerse, kareler otomatik olarak birden çok kez görüntülenir. Bu, monitörünüzün desteklenen yenileme hızı aralığında kalacağınız ve bu nedenle sorunsuz bir oyun deneyimi yaşayacağınız anlamına gelir.

AMD’ye göre şu anda 300’den fazla FreeSync Premium monitör var.

FreeSync Premium Pro

Ocak ayına kadar FreeSync 2 HDR olarak bilinen FreeSync Premium Pro, HDR kullananları hedefliyor. Bir FreeSync Premium Pro ekranı, oyunların ton haritasını doğrudan ekrana getirerek ve büyük adımlar arasında dolaşarak daha düşük giriş gecikmesi sunarak FreeSync olmayan bir HDR monitörden farklı olmalıdır. Ayrıca HDR ile 400 nit’in üzerinde parlaklık vaat ediyor.

FreeSync Premium gibi, FreeSync Premium Pro da oyunun kare hızı monitörün yenileme hızının altına düşerse LFC’yi otomatik olarak etkinleştirir.

Oyuncular, tüm oyunların FreeSync Premium Pro’yu desteklemediğini unutmamalıdır.

FreeSync’i Çalıştırmak İçin Gerekenler

Herhangi bir FreeSync biçimini kullanmak için FreeSync sertifikalı bir ekrana ve AMD grafik kartı veya APU’ya sahip bir PC’ye ihtiyacınız var. Alternatif olarak, bir FreeSync ekranını Xbox Series X veya Xbox Series S (PlayStation olmadan) ile eşleştirebilirsiniz.

PC oyuncuları için sisteminizin bir DisplayPort’a (USB-C üzerinden de çalışır) veya HDMI bağlantısına ve ayrıca uyumlu Radeon Software grafik sürücüsüne ihtiyacı olacaktır. Desteklenen grafikler, 2012’den (Radeon HD 7000) ve sonraki tüm AMD Ryzen serisi APU’lardan üçüncü taraf markalı olanlar da dahil olmak üzere tüm AMD GPU’lardır.

Bir PC monitörünün FreeSync’ini kullanmak için, onu AMD Radeon Ayarları yazılımında açmanız gerekir.

FreeSync Dizüstü Bilgisayarlar

AMD grafikleri çalıştıran bazı dizüstü bilgisayarlarda ekranda yerleşik FreeSync bulunur. Spesifikasyon sayfalarında bunu söyleyecekler.  Ayrıca, RX 500 serisi veya daha yeni GPU’ya sahip herhangi bir dizüstü bilgisayar, harici FreeSync monitörlerini destekler.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI