e
sv

HDMI-CEC Nedir ve Ne İşe Yarar?

84 Okunma — 12 Temmuz 2022 00:04

HDMI-CEC, çoğu modern TV’de ve HDMI cihazında bulunan, cihazları değiştirmeyi ve tek bir uzaktan kumandayla gezinmeyi daha kolay hale getiren kullanışlı bir özelliktir.

HDMI, bir süredir ses ve video cihazlarını bağlamak için standart kablo olmuştur, ancak tüm özellikleri iyi bilinmemektedir. TV’nizde, ev sinema sisteminizde veya benzerlerinde bir HDMI-CEC seçeneği görmüş ve bunun ne işe yaradığını merak etmiş olabilirsiniz.

HDMI-CEC’nin ne olduğunu, neler sunduğunu ve TV’nizde kullanmanız gerekip gerekmediğini inceleyelim.

HDMI-CEC Nedir?

HDMI-CEC (Tüketici Elektroniği Kontrolü), bağlı cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan HDMI standardının bir işlevidir. Bu özelliğin amacı, bir ekrana bağlı birden fazla cihazı tek bir uzaktan kumandayla kontrol etmenize olanak tanıyarak rahatlığı artırmaktır.

CEC, tüm HDMI cihazları için bir gereklilik değildir, ancak bu bağlantı noktasını çıkış ve giriş için kullanan hemen hemen tüm modern cihazlarda bulunur. Bu özellik, cihazın kendisinin bir parçasıdır, dolayısıyla bundan yararlanmak için belirli bir HDMI kablosuna ihtiyacınız yoktur.

HDMI-CEC Ne Yapabilir?

HDMI-CEC’nin etkinleştirdiği işlevler, kullandığınız cihazlara bağlıdır. Ancak çoğu durumda, birkaç standart özellik bekleyebilirsiniz.

Bunlardan biri , bağlı cihazlarınızın TV’nin girişini değiştirmesini sağlayan tek dokunuşla oynatmadır . Örneğin, TV’nizde YouTube uygulamasının açık olduğunu ve ardından DualSense denetleyicisini kullanarak PlayStation 5’inizi açtığınızı varsayalım . PS5’iniz açılıp TV’nize bir video sinyali göndermeye başladığında, TV otomatik olarak YouTube uygulamasından PS5’inizin HDMI girişine geçecektir.

Bu, sizi TV kumandanızı alıp doğru HDMI girişine geçmek için menüler arasında gezinmekten kurtarır. Muhtemelen yine de PlayStation’ınıza atlayacağınız için bu bir adım atlıyor. Bu aynı zamanda çoğu durumda başka şekilde de çalışır, bu nedenle PS5’inizin TV’nizdeki girişine geçtiğinizde konsolunuz otomatik olarak açılır.

Benzer bir işlev, tek bir düğmeye basarak birkaç cihazı uyku moduna geçirmenizi sağlayan sistem beklemesidir . Tipik olarak bu , TV’nizi uyku moduna geçirmek için Güç düğmesine bastığınızda, bağlı tüm cihazları da uyku moduna geçireceği anlamına gelir. Böylece PS5’inizi oynamayı bitirdiğinizde, onu ayrı olarak Dinlenme moduna geçirmeniz gerekmez.

Bunlar, HDMI-CEC’nin en temel iki özelliğidir, ancak bağlanan cihazlara bağlı olarak diğerlerinden de yararlanabilirsiniz. Örneğin, sistem ses kontrolü , TV’nizin uzaktan kumandasını kullanarak sinema alıcınız gibi harici bir cihazın ses seviyesini kontrol etmenizi sağlar. DVR cihazları için, programları hızlı bir şekilde kaydetmenize veya otomatik olarak kaydetmek için bir zamanlayıcı ayarlamanıza izin veren işlevler de vardır.

HDMI-CEC’yi Nasıl Açıp Kapatabilirim?

HDMI-CEC’yi destekleyen her cihazın, onu devre dışı bırakma veya etkinleştirme seçeneği olmalıdır. Bu, özelliği kullanmayı tamamen durdurmak için TV’nizde kapatabileceğiniz veya otomatik olarak açılmasını istemiyorsanız yalnızca bir cihazda devre dışı bırakabileceğiniz anlamına gelir.

Bazı cihazlarda CEC varsayılan olarak devre dışıdır, diğerlerinde ise otomatik olarak açılır. Bu nedenle, ayarların istediğiniz gibi yapılandırıldığını onaylamak iyi bir fikirdir.

Ne yazık ki, ayarlar menüsünün düzeni cihaza göre değiştiğinden, CEC’yi değiştirmek için özel talimatlar vermek zordur. TV’nizde CEC , Sistem veya Genel içinde veya başka bir yerde Gelişmiş veya Uzman menüsü altında olabilir . Bulamıyorsanız, bulmak için TV modelinizi “HDMI-CEC” ile Google’da aramayı deneyin.

HDMI-CEC için Ortak İsimler

HDMI-CEC’yi zorlaştıran diğer konu, çoğu donanım üreticisinin bunun için kendi adlarını kullanmasıdır. Her TV’de HDMI-CEC başlıklı bir seçenek görmezsiniz , bu nedenle daha fazla arama yapmanız gerekir.

Aşağıda, birçok TV üreticisinin HDMI-CEC için kullandığı adların bir listesi bulunmaktadır:

  • Nişan: INlink
  • LG: SimpLink
  • Philips: EasyLink
  • Roku: 1-Dokunuş
  • Samsung: Anynet+
  • Sony: BRAVIA Sync veya BRAVIA Link
  • Toshiba: CE Bağlantısı veya Regza Bağlantısı
  • Vizio: MSK

TV’niz listede yoksa, “HDMI-CEC” için hızlı bir Google araması ve TV üreticinizin adı onu getirmelidir.

HDMI-CEC Kullanmalı mıyım?

Artık HDMI-CEC’nin neler sunduğunu ve onu cihazlarınızda nerede bulacağınızı bildiğinize göre, bu özelliği kullanmalı mısınız? CEC polarize edici bir özellik olduğundan, kısmen ürünler arasında çalışma şeklinin tutarsız olması nedeniyle yararlı bulup bulmamanıza bağlıdır.

Bazı insanlar, bir cihazı açtıklarında TV’lerinin doğru girişe geçmesinin rahatlığını sever, ancak diğerleri TV’nin görünüşte rastgele değişmesinden nefret eder. Örneğin, o anda TV’de oynatmak istemeseniz bile, şarj etmek için dock’a taktığınızda TV’niz Switch’inizin girişine atlayabilir.

Tüm cihazlarınız için açmanızı ve ardından özellik hakkında ne düşündüğünüzü görmenizi öneririz. Can sıkıcıysa, bir veya tüm cihazlar için kapatın. Diğer cihazları açmak ve girişi manuel olarak değiştirmek yalnızca fazladan bir saniye sürer.

Ayrıca, Alexa gibi yerleşik bir sesli asistan içeren bir TV’niz varsa, HDMI-CEC’yi gereksiz bulabilirsiniz. TV’nizle konuşmak yukarıdaki işlevlerden bile daha uygundur.

HDMI-CEC Çalışmadığında Düzeltilenler

HDMI-CEC düzgün çalışmıyorsa deneyebileceğiniz birkaç düzeltme vardır. İlk olarak, etkilenen tüm cihazları tamamen yeniden başlatın. Çoğu akıllı TV , uzaktan kumandanızdaki Güç düğmesine bastığınızda tam olarak kapanmaz, bu nedenle tam yeniden başlatma için düğmeyi birkaç saniye basılı tutmanız gerekebilir.

Yeniden başlattıktan sonra, TV’niz ve diğer bağlı cihazlar için güncellemelerin kurulu olduğundan emin olun. En son sistem yazılımı, işlevdeki herhangi bir hatayı düzeltebilir. Ayrıca her aygıtın CEC’yi desteklediğini de onaylamalısınız; menüde bir seçenek görmüyorsanız, bunu içermeyebilir.

Son olarak, hala sorun yaşıyorsanız TV’nizde başka bir HDMI bağlantı noktası deneyin ve seçeneğin tüm cihazlar için etkinleştirildiğini bir kez daha kontrol edin. Bu olasılığı ortadan kaldırmak için farklı bir HDMI kablosu da denemeyi düşünün.

Bunların hiçbiri işe yaramazsa, cihazlarınızdan birinde donanım sorunu olabilir. Sonraki adımlar için üreticiyle iletişime geçin veya kılavuzunuza bakın.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI