Ekran yırtılmasını önlemek için Nvidia’nın kullanmış olduğu G-Sync teknolojisini nedir?
G-Sync nedir diye merak ediyorsanız doğru yere geldiniz. Kısacası, Nvidia G-Sync, belirli PC monitörlerinde, oyun dizüstü bilgisayarlarında kullanılan bir tür görüntüleme teknolojisidir ve özellikle hızlı oyunlar veya videolar sırasında ekran yırtılması, kekemelik ve titremeyle mücadele etmek için TV’ler. G-Sync, yalnızca ekran uyumlu bir Nvidia grafik kartı ( üçüncü taraf markalı olanlar dahil) kullanan bir sisteme bağlandığında çalışır .
Nvidia, 2013 yılında G-Sync’i tanıttı ve en büyük rakibi AMD FreeSync . Ancak “G-Sync’in ne olduğu giderek daha karmaşık hale geliyor. Artık G-Sync’in üç katmanı var: G-Sync, G-Sync Ultimate ve G-Sync uyumlu.
Ekran yırtılması görüntü üzerinde istenmeyen bir etkidir (yukarıdaki fotoğrafa bakın). Bu, oyunun kare hızının (görüntü çerçevelerinin görüntülenme hızı) monitörün yenileme hızıyla (bir ekranın görüntüsünün yeniden çizilme sıklığı) eşleşmemesinin sonucudur. G-Sync ekranların değişken yenileme hızı (VRR veya dinamik yenileme hızı olarak da bilinir) vardır ve minimum ve maksimum yenileme hızlarını sistemin Nvidia grafik kartının kare hızıyla senkronize edebilir. Bu yenileme hızı aralığı, monitörün maksimum yenileme hızı kadar yüksek olabilir. Bu şekilde, görüntüleri oluşturuldukları anda görür ve ayrıca farenizi hareket ettirdiğinizde giriş gecikmesi veya gecikmelerle mücadele edersiniz
FreeSync AMD’nin G-Sync’e yanıtıdır ve her ikisi de VESA’nın Adaptive-Sync protokolünü kullanır. G-Sync’i kullanmak için bir Nvidia grafik kartına ihtiyacınız olduğu gibi, FreeSync’i kullanmak için de bir AMD grafik kartına ihtiyacınız var.
Bazı önemli farklılıklar var. Öne çıkan özelliklerden biri, FreeSync’in HDMI ve DisplayPort üzerinden çalışmasıdır (ki bu USB Type-C üzerinden de çalışır), ancak G-Sync Uyumlu bir TV kullanmadığınız sürece G-Sync yalnızca DisplayPort ile çalışır. Ancak Nvidia, bunu değiştirmek için çalıştığını söyledi.
Hem G-Sync hem de FreeSync, Adaptive-Sync’e dayalı olsa da, G-Sync ve G-Sync Ultimate ayrıca tescilli bir Nvidia çipinin kullanılmasını gerektirir. Monitör satıcılarının, ekranlarının G-Sync veya G-Sync Ultimate sertifikalı olmasını istiyorlarsa, genellikle satın alacakları ölçekleyici yerine bunu satın almaları gerekir. FreeSync ise açık bir standarttır ve FreeSync monitörleri genellikle G-Sync veya G-Sync Ultimate olanlardan daha ucuzdur. Ancak, G-Sync Uyumlu monitörler bu çipi gerektirmez ve birçok FreeSync monitör de G-Sync Uyumludur.
G-Sync üç farklı çeşide sahiptir. G-Sync standarttır, G-Sync Ultimate, HDR’ye sahip olanları hedefler. içerik ve G-Sync Uyumlu, ekran üreticilerinin Nvidia’nın donanımını dahil etmesini/satın almasını gerektirmediğinden, en düşük fiyatlı formdur. Birçok G-Sync Uyumlu ekran da FreeSync sertifikalıdır.
Normal G-Sync’ten farklı olarak Nvidia, ultra düşük gecikme süresi, çok bölgeli arka ışıklar, DCI-P3 renk gamı kapsamı, HDR video veya oyunlarla 1.000 nit maksimum parlaklık ve en yüksek yenileme hızında çalışması için G-Sync Ultimate ekranlarını onaylar. maksimum çözünürlük – hepsi “gelişmiş” Nvidia G-Sync işlemciler sayesinde. Bu ekranların tipik olarak BFGD (büyük formatlı oyun ekranları) olduğunu ve bu nedenle daha pahalı olduğunu unutmayın.
G-Sync monitörünü masaüstü oyun bilgisayarıyla kullanmak için, ihtiyacınız olan:
G-Sync monitörünü dizüstü bilgisayarla kullanmak için şunlara ihtiyacınız vardır:
G-Sync Ultimate monitörü bir masaüstü bilgisayarla kullanmak için şunlara ihtiyacınız vardır:
G-Sync Ultimate monitörü bir dizüstü bilgisayarla kullanmak için şunlara ihtiyacınız vardır:
2019’da Nvidia, G-Sync’i çalıştırmak için FreeSync gibi diğer Adaptive-Sync teknolojisine sahip olanlar da dahil olmak üzere belirli ekranları test etmeye ve onaylamaya başladı. Bu monitörlere G-Sync Uyumlu denir. Kendi testimiz tarafından onaylanan G-Sync Uyumlu ekranlar, G-Sync veya G-Sync Ultimate ekran ile aynı çiplere sahip olmasalar bile, uygun sürücü ve birkaç uyarı ile G-Sync’i başarıyla çalıştırabilir.
Nvidia’nın, normal G-Sync ekranlara kıyasla G-Sync Uyumlu ekranlarla yapamayacağınızı onayladığı bazı şeyler, ultra düşük hareket bulanıklığı, hız aşırtma ve değişken hız artışıdır.
Ayrıca, çok sayıda FreeSync monitörünün, sertifikalı olmasalar bile G-Sync Uyumluluğu’nu çalıştırabildiğini gördük. Karşılaşacağınız az sayıdaki sınırlamayla ilgili ayrıntıları içerir. Nvidia ve monitör üreticilerinin G-Sync’i sertifikalı olmayan monitörlerde çalıştırma hakkında ne düşündüklerini öğrenmek için Monitörünüzün Sertifikalı G-Sync Uyumlu Olup Olmadığına Dikkat Etmeniz Gerekir.
2021 itibariyle, çok sayıda LG markalı G-Sync Uyumlu OLED TV’ler var. Nvidia RTX veya GTX 16 serisi grafik kartına sahip bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara HDMI üzerinden bağlantı yoluyla çalışırlar. Nvidia, gelecekte HDMI üzerinden G-Sync Uyumluluğu ile çalışan daha fazla TV almaya çalıştığını söyledi.
İşte bu yazı itibariyle duyurulan her G-Sync Uyumlu TV:
Yorum Yaz