Eylül 2016’da Çin’de A.me adlı bir uygulama başlatıldı. Sadece 200 gün içinde inşa edildi ve lansmanından sadece üç ay sonra Douyin olarak yeniden adlandırıldı.
Bir yıl içinde 100 milyon kullanıcıya sahipti ve günde bir milyardan fazla izlenmeye ulaştı.
Bunu yapan şirket, 2017’de yaptığı uluslararası bir sürümü yayınlamaya hızla karar verdi.
Beş yıl sonra, bu uygulama popülerlik ve etki konusunda dünyanın en büyük sosyal ağlarına hızla yaklaşıyor ve tartışma açısından onları çoktan geride bıraktı.
Elbette ki TikTok’tan bahsediyoruz.
Başlangıçta dudak senkronizasyonu ve dans videoları için kısa biçimli bir video paylaşım platformu olarak başlatılan TikTok, tam teşekküllü bir video hizmetine dönüştü. YouTube’dan 12 yaş daha genç, geçen yıl hem ABD’de hem de Birleşik Krallık’ta ekranda video akışı yapma büyükbabasını geride bıraktı.
Birkaç Çinli uygulama, özellikle Tencent’in WeChat’i olmak üzere, kendi ülkeleri dışında başarılı oldu. ByteDance’in TikTok’u, Kasım 2017’de Musical.ly’yi 1 milyar dolarlık satın almasıyla denizaşırı ülkelerde kendine bir yer edindi. Bu, kendisine anında, çoğu ABD’de olmak üzere, kendi platformuna getirdiği 80 milyon kullanıcı kazandırdı.
2019 itibariyle, 2020 ve 2021’de tekrarladığı bir başarı olan dünyanın en çok indirilen uygulamasıydı. Şaşırtıcı bir şekilde, o on yılın sadece iki yıl üç ayı civarında olmasına rağmen, 2010’ların en çok indirilen yedinci uygulamasıydı.
Ateş altında
TikTok, herhangi bir büyük sosyal ağ gibi, tartışmalardan payını aldı.
Hindistan hükümeti, 29 Haziran 2020’de WeChat, UC Browser ve PUBG dahil olmak üzere Çin bağlantılı 58 diğer uygulamayla birlikte uygulamayı yasakladı. Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, uygulamaların “Hindistan’ın egemenliğine ve bütünlüğüne, Hindistan’ın savunmasına zarar verdiğini” söyledi. Hindistan, devlet güvenliği ve kamu düzeni.”
Yasaklandığında, TikTok Hindistan’da 190 milyon kullanıcıya sahipti ve o sırada uygulamanın Çin’den sonraki en büyük ikinci pazarı haline geldi.
Yasak Ocak 2021’de kalıcı hale getirildi ve ertesi ay TikTok, Hindistan’da 2.000’den fazla çalışanı işten çıkarmak zorunda kalacağını söyledi.
2020’de ABD hükümeti, o zamanki Başkan Donald Trump’ın talebi üzerine TikTok’u yasaklamayı düşündüğünü de duyurdu. ByteDance başlangıçta TikTok’un küçük bir bölümünü bir Amerikan şirketine satmayı planladı, ancak sonunda bir ABD yasağını önlemek için TikTok’u elden çıkarmayı kabul etti.
Ancak ertesi Haziran, Başkan Joe Biden, Trump’ın TikTok yasağını iptal eden bir yürütme emri imzaladı. Bunun yerine ticaret sekreterine, uygulamanın ABD ulusal güvenliğine bir tehdit oluşturup oluşturmadığını araştırmasını emretti.
ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) başkanı Brendan Carr, Apple ve Google’a bu hafta açıklanan bir mektupta, TikTok’u “çok miktarda kişisel ve hassas veri toplayan gelişmiş bir gözetim aracı” olarak nitelendirdi. Şirketlere uygulamayı mağazalarından kaldırmaları çağrısında bulundu.
Ve geçen hafta BuzzFeed News, ByteDance çalışanlarının ABD TikTok kullanıcılarının verilerine defalarca eriştiğini bildirdi.
Kurşun geçirmez
Bir milyardan fazla insanın yaşadığı bir ülkede yasaklanmasına ve iki kez jeopolitik piyon haline gelmesine rağmen TikTok, dünyanın en hızlı büyüyen uygulamalarından biri olmaya devam ediyor ve kullanıcılar açısından sosyal medya devleri Instagram, WhatsApp, YouTube ve Facebook’u hızla kapatıyor.
2021’in 4. çeyreğinde aylık 1,2 milyar aktif kullanıcıya sahipti ve 2022’nin sonunda 1,8 milyara ulaşması bekleniyor.
ABD’de TikTok 321,6 milyon kez kuruldu ve yaklaşık 208,3 milyon dolara çevrilebilecek 694,3 milyon dolarlık tüketici harcaması üretti. SensorTower’a göre Apple ve Google’ın uygulama mağazaları için ücretler. Uygulama, ilk yıl Çin ile sınırlı olmasına rağmen, bir milyar kullanıcıya ulaşması beş yıldan biraz fazla sürdü. Bu başarıya ulaşmak Facebook’un neredeyse dokuz yılını ve YouTube’un sekiz yılını aldı. Adının çağrıştırdığı zamanın yürüyüşü gibi TikTok da şimdilik durdurulamaz görünüyor. Bu on yılın sonunda nerede duracak ? Zaheer Merchant tarafından yazıldı.
Yorum Yaz