e
sv

UEFI Nedir? Bios ve UEFI farkı nedir?

92 Okunma — 07 Temmuz 2022 18:23
avatar

Bypool

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

UEFI Nedir?

UEFI, Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi anlamına gelir. BIOS ile aynı işi yapar, ancak temel bir farkla: başlatma ve başlatma ile ilgili tüm verileri bellenimde depolamak yerine bir .efi dosyasında saklar.

Bu .efi dosyası, sabit diskte EFI Sistem Bölümü (ESP) adı verilen özel bir bölümde depolanır. Bu ESP bölümü ayrıca önyükleyiciyi de içerir.

UEFI, aşağıdakiler dahil olmak üzere eski BIOS’un birçok sınırlamasının üstesinden gelmek için tasarlanmıştır:

  1. UEFI, 9 zettabayta kadar sürücü boyutlarını desteklerken BIOS yalnızca 2,2 terabaytı destekler.
  2. UEFI, daha hızlı önyükleme süresi sağlar.
  3. UEFI, ayrı sürücü desteğine sahipken, BIOS’un ROM’unda depolanan sürücü desteği vardır, bu nedenle BIOS bellenimini güncellemek biraz zordur.
  4. UEFI, bilgisayarın yetkisiz/imzasız uygulamalardan açılmasını engelleyen “Güvenli Önyükleme” gibi bir güvenlik sunar. Bu, rootkit’leri önlemeye yardımcı olur, ancak diğer işletim sistemlerini imzasız uygulamalar olarak değerlendirdiği için çift önyüklemeyi de engeller. Şu anda yalnızca Windows ve Ubuntu imzalı işletim sistemidir (yanılıyorsam bana bildirin).
  5. UEFI, 32bit veya 64bit modunda, BIOS ise 16bit modunda çalışır. Böylece UEFI, yalnızca klavyeyi kullanarak gezinmeye izin veren BIOS’un aksine bir GUI (fare ile gezinme) sağlayabilir.

UEFI’ye ihtiyacınız olmayabilir

Tüm modern bilgisayarlar varsayılan olarak UEFI ile donatılmış olsa da, UEFI yerine BIOS’u seçmenizin bazı nedenleri şunlardır:

  1. Başlangıç ​​seviyesindeyseniz ve herhangi bir ürün yazılımı türüyle uğraşmak istemiyorsanız, BIOS tam size göre.
  2. Sabit disk veya bölüm başına < 2 TB varsa, BIOS ile gidebilirsiniz.
  3. BIOS, herhangi bir ayarı değiştirmeden birden fazla işletim sisteminin çalıştırılmasına izin verir. Bu, modern bir bakış açısından bir güvenlik sorunu olabilir, ancak hey, kullanıcı için hiçbir güçlük yoktur.
  4. BIOS, işletim sistemine sistem bilgisi sağlar. Bu nedenle, işletim sisteminiz 16 bit modunda çalışıyorsa, donanımla etkileşim kurmak için kod yazmaya gerek yoktur. BIOS tarafından sağlanan yöntemleri doğrudan kullanabilir. Aksi takdirde, işletim sistemi 32 bit veya 64 bit moduna geçerse, donanımla etkileşim için kendi alt rutinlerini sağlaması gerekir.
  5. Fare ve GUI ile gezinme yerine klavye ve metin tabanlı bir kullanıcı arayüzünü tercih eden biriyseniz, BIOS tam size göre.

UEFI, bu sınırlamaları dikkate alır ve bir Eski mod sağlar. İçinde her şeyi bir BIOS belleniminiz varmış gibi çalıştırabilirsiniz. Ancak Intel’in 2020’den itibaren geleneksel BIOS’u desteklemeyeceğini açıkladığını unutmayın.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI