Elektronik aygıtlarınızın çoğunun USB’den şarj olma olasılığı yüksektir , ancak başlangıçta çok fazla enerji sağlamak için tasarlanmamıştır. USB Güç Dağıtımı (PD) bunu büyük ölçüde değiştirerek USB’de güç tüketen cihazları bir olasılık haline getirdi.
Standart USB güç özellikleri, güç açısından pek bir şey sunmuyor. Cihazların arayabileceği çeşitli USB güç standartları vardır. Hangilerinin mevcut olduğu, denetleyicinin, kablonun ve aygıtın tümünün desteklediği USB standardına bağlıdır. Örneğin, USB 3.2 Gen x2 en fazla 7.5W sunarken, USB 3.0 4.5W sunar.
Bir cihaza 25W’a kadar güç pompalayabilen USB üzerinden özel pil şarj standartları vardır ve şarj cihazının 3A akım sağlayabileceği varsayıldığında standart USB-C 15W’a kadar güç sağlayabilir.
USB güç standartları neden bu kadar sınırlı? Cevap biraz karmaşık, ancak buradaki ortak payda, tüm bu standartların, hatta en yeni USB-C standardının bile yalnızca 5V’ta çalışmasıdır. Verilebilecek toplam watt, voltaj ve akımın bir ürünü olduğundan, 5V’ta daha fazla watt vermenin tek yolu akımı arttırmaktır. Ancak Amper yükseldikçe daha kalın kablolama ihtiyacı gibi çeşitli sorunlarla karşılaşırsınız ve elbette akım seviyesi hızla tehlikeli hale gelebilir.
USB Pil Şarjı (BC) 2, toplam 25W ile 5V ve 5A’da en fazla watt’ı sunar. Hızlı şarj olan akıllı telefonlar, tabletler ve modern dizüstü bilgisayarlar bu sayıyı kolayca karşılayabilir ve aşabilir. Bunu ele almak için oldukça az sayıda tescilli USB hızlı şarj yöntemi geliştirilmiştir ve USB PD, bu artan güç ihtiyaçlarını endüstri standardı bir şekilde karşılamanın bir yolu olarak mevcuttur.
Micro-USB üzerinden çalışan USB Güç Dağıtımının ilk sürümü , 3A’da 60W sundu, bu da 20V’yi zorladığı anlamına geliyor. Bu, temel seviye USB standardının dört katıdır. USB Type-A/B üzerindeki PD 1.0, bunu 5A’ya yükselterek 100W güç sunuyor.
USB-C Güç Dağıtımı iki güç seviyesinde gelir. USB-C üzerinden PD 2.0 ve 3.0, Tip-A/B konektörler üzerinden PD 1.0 ile aynı 100W güç derecesine sahiptir. Ancak Güç Dağıtımı 3.1, voltajı artırarak 240W’lık muazzam bir güç sunar.
USB PD hiçbir zaman 5A akımı geçmez, ancak voltaj, standart için maksimum güç sınırına kadar bir cihazın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dinamik olarak yapılandırılabilir.
Bir USB PD şarj cihazı bir cihaza bağlandığında, cihaza ne kadar güce ihtiyacı olduğunu soran bir “tokalaşma” gerçekleştirir. USB PD, 5V, 9V, 15V, 20V, 28V, 36V ve 48V’de yedi voltaj seviyesini destekler .
USB PD’nin en son revizyonunda, bir cihaz 15V’dan başlayan bir ara voltaj isteyebilir. Bir USB PD güç kaynağına bağlı birden fazla çevre birimi varsa, her cihaz yalnızca ihtiyaç duyduğu miktarda güç alır. Bir cihaz daha fazla güce ihtiyaç duyduğunda, bu ihtiyaç süresince alır ve daha sonra daha düşük güç kullanım düzeyine geri döner.
Cihazınız ile USB PD şarj cihazı arasında bulunan kablo, genellikle gözden kaçsa da çok önemli bir bileşendir. Güç yalnızca kablonun kaldırabileceği hızda akabilir. USB PD standardı, kabloların aşırı ısınmasını ve muhtemelen felaketle sonuçlanmasını önlemek için katı güvenlik sınırlarına sahiptir.
Başka bir deyişle, kullandığınız kablo destekliyorsa yalnızca 100W veya 240W gibi belirli bir güç seviyesi elde edebilirsiniz. Bu genellikle kablonun teknik özelliklerinde belirtilir, ancak pratikte şarj cihazı ve cihaz, zincirdeki en zayıf halkanın kaldırabileceği en hızlı güç oranını belirleyecektir. Şarj cihazı, kablo veya cihaz olsun.
Şarj cihazı gibi bir cihazın USB PD ürünü olduğunu iddia edebilmesi için USB PD özelliklerine uygun olması gerekir. Bu, cihazın USB Implementer Forum’un uyumluluk logolarını görüntüleyeceği anlamına gelir.
Bir USB-C cihazı satın almadan önce biraz araştırma yapmakta fayda var, bu nispeten yeni USB standardı, USB-IF standartlarına uymayan birçok kablonun pazara girmesiyle titrek bir başlangıç yaptı ve bazılarında cihaz hasarına yol açtı. Başka bir deyişle, iyi, yüksek kaliteli bir kablo satın aldığınızdan emin olun.
Yorum Yaz