e
sv

VRM Nedir? İşlemciyi nasıl etkiler

64 Okunma — 07 Temmuz 2022 23:30

Anakartınızdaki VRM’ler, işlemcinin ve hatta grafik kartının temiz bir güç kaynağı almasını ve en önemlisi de ihtiyaç duyduğu kesin ve sabit voltajı almasını sağlayan bir dizi önemli ancak hafife alınmayan elektronik bileşenlerden oluşur.

Zayıf bir VRM sistemi performansın düşmesine neden olabilir ve işlemcinin yüksek yük altında çalışma yeteneğini sınırlayabilir; özellikle hız aşırtma sırasında beklenmedik kesintilere bile yol açabilir.

Bir VRM’nin ilk işi, güç kaynağından gelen 12V gücü, PC bileşenleri tarafından kullanılabilen bir voltaj değerine dönüştürmektir. İşlemciler söz konusu olduğunda, bu voltaj genellikle 1.1 ile 1.3V arasında değişir ve içerideki hassas bileşenlerin, uygun voltaj sağlanmadığında kolayca kısa devre yapabilmesidir. Doğruluk, bir işlemcive gerekli voltaj mümkün olduğunca doğru bir şekilde sağlanmalıdır. Bu nedenle, VRM’ler basit bir kablodan çok daha karmaşıktır, ancak temelde operasyonları temelde bir aşağı dönüştürücü , voltajı tam olarak uygun seviyelere dönüştürmek.

VRM, işini yapmak için üç bileşen kullanır: MOSFET’ler, indüktörler (bobinler de denir) ve kapasitörler. Her şeyi kontrol etmek için bazen PWM denetleyicisi olarak adlandırılan entegre bir devre (IC) de vardır; Aşağıda, tek fazlı bir VRM’nin nasıl çalıştığına dair basitleştirilmiş bir diyagram görebilirsiniz.

Çok fazlı VRM (işlemci + RAM)

Modern bilgisayarlar birden fazla tek fazlı VRM gerektirir, bu nedenle modern anakart güç sistemleri çok fazlı VRM’ler veya çok fazlı VRM’ler kullanır. Çoklu fazlar, güç yükünü daha geniş bir fiziksel alana dağıtır, böylece ısı üretimini ve bileşenler üzerindeki stresi azaltır ve ayrıca verimlilik ve parça başına maliyetle ilgili diğer elektriksel iyileştirmeler sağlar.


Bu modern VRM’lerin her bir fazı, işlemciye tam güç sağlayan sırayla gerekli gücün bir kısmını sağlar. Ayrı ayrı ele alındığında, her aşama, kare şeklinde bir dalga olarak görselleştirilen yalnızca kısa bir güç momenti sağlar.

 


Aşamaların her biri için enerji patlaması son aşamadan kademeli olarak değişir, bu nedenle bir seferde yalnızca bir aşama çalışırken, toplam enerji miktarı asla değişmez. Bu da bir işlemcinin en iyi şekilde çalışması için tam da ihtiyaç duyduğu gibi sorunsuz ve güvenilir bir güç kaynağı üretir. Aşağıda basitleştirilmiş bir çalışma sistemi görebilirsiniz.

 Aşama duyurularının arkasındaki gerçek

Anakart üreticileri tipik olarak ürün VRM’lerini “8 + 3” veya “6 + 2” gibi iki rakamın toplamı olarak tanıtırlar. Bu sayılardan ilki, CPU için temizleme gücüne ayrılan fazların sayısını gösterirken, ikinci şekil anakartın diğer bileşenlerine güç sağlamak için kalan VRM fazlarını gösterir, örneğin RAM bellek.

İlk sayı, 8 + 12, 1 + 18 veya daha fazlası gibi 1’den büyük olduğunda, üretici genellikle çoğaltıcı adı verilen bir cihaz kullanır. Bir çoğaltıcı, anakart PCB üzerinde fiziksel olarak ek fazlar oluşturmak zorunda kalmadan mevcut fazların faydalarını çoğaltmalarına olanak tanır. Bu, tamamen ayrı aşamalar kadar etkili olmasa da, genel olarak bazı elektriksel iyileştirmelere izin verir ve açık bir şekilde üretim maliyeti çok daha düşüktür.

Elbette, bu teknik üreticilerin alıcıya sayıyı kendileri için küçük bir maliyetle artırmalarına izin verdiğinden, genellikle plakalarını sanki olduğundan daha iyiymiş gibi “satmak” için pazarlama stratejilerinden yararlanırlar. Buna dikkat et.

VRM’ler işlemci performansını nasıl etkiler?

VRM devresinin amacı temiz, güvenilir ve verimli enerji sağlamaktır. Bununla birlikte, temel bir VRM bile orta sınıf bir CPU’yu standart hızlarda tutmak için yeterli performans sunabilir, ancak tam da hız aşırtma veya bileşenlerin sınırlarını zorlama sırasında VRM’lerin kalitesi daha önemli hale gelir.

Hız aşırtmacılar, güvenilir bileşen VRM’leri olan anakartları aramalıdır. Bileşenler ucuzsa ve kalitesizse, yük altında yeterli voltaj sağlamayacakları muhtemeldir, bu da özellikle hız aşırtma sırasında sistemin kilitlenmesine neden olur. Bunu en çok etkileyen bileşenler, yukarıdaki resimde yeşille işaretlenmiş görebileceğiniz kapasitörlerdir.

Bu nedenle, hız aşırtma yapmak istiyorsanız, genellikle “Japon 105C kapasitörler”, “katı hal kapasitörler” veya “karanlık kapasitörler” olarak pazarlanan kaliteli kapasitörlere sahip anakartlar aramalısınız. Çok yüksek hız aşırtma seviyeleri aynı zamanda şokların iyi kalitede olmasını gerektirir ve bu bakımdan bunlara genellikle SFC (Süper Ferrit Bobinler) veya “Premium Alaşımlı Bobinler” adı verilir. Ayrıca, en fazla ısıyı üreten bileşen bu olduğundan, MOSFET’lerin kendi soğutucularına sahip olduğundan da emin olmalısınız.

Ayrıca, daha yüksek güçlü CPU’lar kullananlar, AMD ThreadRipper, overclock yapmasalar bile anakart VRM’lerinin kaliteli olduğundan emin olmalıdır. Birçok üretici ThreadRipper işlemcilerinin tüketimine hazırdır, ancak CPU çok fazla güç tükettiğinde, VRM’lerin kalitesi, iyi veya kötü genel performansa sahip olmak arasındaki farkı yaratabilir.

Her durumda, bilgi sahibi olsanız bile, bir anakartın monte etmeyi düşündüğünüz işlemci için iyi VRM’lere sahip olup olmadığını bilmek zor olabilir, özellikle de birçok anakart üreticisi VRM aşamalarını yalnızca pazarlama malzemesi olarak kullandığından.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI