e
sv

Wifi Ağının Kapsama Alanını Genişletme

69 Okunma — 10 Temmuz 2022 22:52

Wi-Fi Ağı, su ve elektrik kadar gereklidir, ancak çok daha öngörülemez olabilir. Wi-Fi hızınız bir günden diğerine önemli ölçüde değişebilir veya hiçbir zaman internet servis sağlayıcınızın (ISS) vaat ettiği hızları sağlayamaz.

İşte daha hızlı internet hızları için Wi-Fi sinyalinizi artırmak için 9 ipucu.

1. Bir hız testi yapın

Yavaş Wi-Fi’ye sahip olmanızın birçok nedeni vardır, bu nedenle temel bilgilerle başlamak iyidir. Yönlendiricinin kablosuz sinyale dönüştürülmeden önce ne tür internet hızları gördüğünü görmek için bir internet hız testi yapın.

En az 5 Mbps görüyorsanız, ISS’nizle ilgili bir sorununuz olabilir – 20 Mbps çok daha iyi bir hız değeridir, ancak tam hızınız ISS’nize ve internet planınıza bağlı olacaktır.

Aldığınız hız, ödediğiniz plana uymuyorsa, ISS’nize başvurun veya yönlendiricinizi eskiyse yükseltmeyi düşünün.

Öte yandan, planınız için beklenen hızı alıyorsanız, ancak yine de yavaş hissediyorsanız, internet aboneliğinizi daha yüksek hızlara yükseltmeniz gerekebilir.

2. 5 Ghz bandına bağlı olduğunuzdan emin olun

Çift bantlı veya üç bantlı bir Wi-Fi yönlendiriciniz varsa, mümkün olduğunda 2,4 GHz bandı yerine 5 GHz bandını kullanmalısınız.

Birçok akıllı ev cihazı (görüntülü kapı zilleri ve akıllı hoparlörler gibi) yalnızca daha yavaş olan 2,4 GHz bandını kullanabilir, ancak sunduğu önemli ölçüde daha yüksek hızlardan yararlanmak için telefonunuz, dizüstü bilgisayarınız, tabletiniz ve TV’nizin tümü 5 GHz üzerinden bağlanmalıdır.

Hangi Wi-Fi bandını kullandığınızı görmek için cihazlarınızdaki Wi-Fi ayarlarını kullanın. Ardından, cihazların kendileri için en iyi frekansı seçmesine izin vermelisiniz. Modern bir yönlendiriciniz varsa, yapılandırma sayfasına gidip 5GHz bant seçeneğini bularak ve ona 2.4GHz bandıyla aynı adı veya SSID’yi vererek bunu yapabilirsiniz.

3. Yönlendiricinizi yeniden konumlandırın

Yönlendiriciniz hız testini geçtiyse ancak Wi-Fi’niz yavaşsa veya çok düşüyorsa, kötü konumlandırılmış olabilir. Wi-Fi sinyalleri katı malzemelere nüfuz etmekte güçlük çeker ve tuğla duvarlar, metal aletler (buzdolabı gibi) ve balık tankları gibi büyük miktarda su gibi bazı şeyler sinyali soğuğu durdurur.

Genel olarak, Wi-Fi yönlendiricinizi yerleştirmek için en iyi yer, çok sayıda açık havaya sahip merkezi bir konumdur, bu nedenle evinizin uç noktalarına herhangi bir engel olmadan ulaşma şansı en yüksektir.

4. Wi-Fi yönlendiricinizin donanım yazılımını güncelleyin

Yönlendiriciniz güncel mi? Bellenimi uzun süredir – veya hiç – güncellenmediyse, performansı ciddi şekilde düşebilir.

Çok az sayıda yönlendirici donanım yazılımını otomatik olarak güncelleyebilir, bu nedenle yönlendiricinin mobil uygulamasını (varsa) kullanın veya kontrol panelinde oturum açın ve donanım yazılımının güncellenip güncellenemeyeceğine bakın. Daha eski bir yönlendiriciniz varsa işlem özellikle zor olabilir, bu nedenle ayrıntılar için kullanım kılavuzunuza bakın.

Yönlendiriciniz en son üretici yazılımını çalıştırdıktan sonra, otomatik güncellemeler yapmıyorsa onu güncel tuttuğunuzdan emin olun. Bunu yapmak, yönlendiricinizin en son performans ve güvenlik özelliklerine sahip olmasını sağlamanın en iyi yoludur. Bununla birlikte, yönlendiriciniz çok eskiyse, üreticinin bunun için güncelleme sağlamayı bırakması ve yükseltmeniz gerekebilir.

5. Daha az sıkışık bir kanala geçin

Yönlendiricinizin muhtemelen Wi-Fi sinyalini yayınlarken seçebileceği birkaç kanalı vardır. Kanalı frekans bandıyla karıştırmayın – 2,4 GHz ve 5 GHz bantlarında birkaç kanal vardır. Yönlendiricilerin çoğu varsayılan olarak her bant için belirli bir kanala sahip olsa da, bazen çok sıkışık olurlar ve bu da Wi-Fi’nizi yavaşlatabilir.

Yönlendiricinizin mobil uygulamasını (varsa) kontrol edin veya yönetici kontrol panelinde oturum açın ve farklı bir kanala geçmeyi deneyin ve bunun performansınızı iyileştirip iyileştirmediğine bakın. Ayrıntılar için yönlendiricinizin kullanım kılavuzunu kontrol etmeniz gerekebilir.

6. Wi-Fi Ağınıza İzinsiz bağlı cihaz olmadığından emin olun

Wi-Fi’niz, internetinizi aynı anda kullanan birçok kullanıcı veya cihazın yükü altında yavaşlıyor olabilir. Wi-Fi ağınızı güçlü bir parolayla güvenceye almıyorsanız , komşuların ağınıza bağlanması ve bant genişliğinizi çalması tamamen olasıdır. Bu durumda, parolayı hemen değiştirmek için yönlendiricinizin mobil uygulamasını veya yönetici kontrol panelini kullanmalı ve parolanın da güçlü olduğundan emin olmalısınız.

İzinsiz bağlanan olmasa bile, Wi-Fi’niz evinizdeki bir cihaz ordusu tarafından aşırı yüklenmiş olabilir. Birkaç farklı aile üyesi akış yapmaya çalışıyorsa Netflix aynı zamanda, bu işleri önemli ölçüde yavaşlatabilir.

Bunu öğrenmek için ağınıza bağlı cihazların listesine göz atın (yine, yönlendiricinizin mobil uygulaması veya yönetici kontrol paneli genellikle bu bilgiyi sağlayabilir) ve çevrimiçi olmasını istemediğiniz kullanıcıları veya cihazları çıkarmak için yönlendiricinin yönetici kontrollerini kullanın.

7. Yönlendiricinizi yükseltin veya genişleticiler ekleyin

Yönlendiricinizi değiştirmek her zaman son çaredir. Yeni bir yönlendirici sadece pahalı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni bir yönlendirici kurmak ve çeşitli cihazlarınızın ağa katılmasını sağlamak çok fazla iş gerektirir. Ancak yönlendiriciniz, örneğin, eski 802.11n veya 802.11g standartlarıyla sınırlıysa, bir 802.11ac veya Wi-Fi 6 yönlendirici aramak isteyebilirsiniz.

Özellikle büyük bir eviniz varsa ve yönlendiriciniz henüz eski değilse, bir veya daha fazla Wi-Fi genişletici eklemek isteyebilirsiniz. Bunlar, Wi-Fi sinyalini güçlendiren ve dolayısıyla evinizdeki kapsama alanını genişleten küçük, uygun fiyatlı cihazlardır.

Bunları genellikle, sağlam ve güvenilir bir sinyal alacakları, ancak boşluğu doldurmak için evinizin “ölü bölgesine” yeterince yakın olacak şekilde yönlendiricinize yeterince yakın takmanız gerekir. Genişleticilerin en büyük dezavantajı, genellikle kendi SSID’lerine sahip olmalarıdır, bu nedenle evin bir ucundan diğerine giderken Wi-Fi ağlarını değiştirmeniz gerekir.

Başka bir alternatif: Bir ağ ağına yükseltin . Mesh yönlendiriciler genellikle tek bir yönlendirici yerine iki veya üç bileşenden oluşur ve bunları evin farklı yerlerine bağlarsınız. Bu nedenle, ağ teknolojisine sahip yönlendiriciler en iyisidir çünkü birlikte, tipik bir yönlendiricinin tek başına yapabileceğinden çok daha geniş bir kapsama alanı üzerinden güçlü ve hızlı bir sinyal iletirler.

8. Harici bir anten alın

İster inanın ister inanmayın, yönlendiricinizin bir anteni var, ancak aygıtın içinde göremiyorsunuz. Bu yerleşik antenlerle ilgili sorun, harici olanlardan daha zayıf olma eğiliminde olmalarıdır ve onları da değiştiremezsiniz.

Neyse ki, çoğu yönlendirici üreticisi, ona harici bir anten takmanıza ve sinyalini güçlendirmenize izin verecektir. Bu ek anten, satın aldığınız ürüne dahil edilmiş olabilir, ancak değilse, satın alabilirsiniz.

9. Hizmet Kalitesi (QoS) ayarlarınızı değiştirin

Yönlendiricinizin QoS’si, bant genişliği açısından hangi uygulamaların en fazla önceliğe sahip olacağını seçmenize olanak tanıyan kullanışlı bir araçtır.

İnternetinizi çoğunlukla iş için kullanıyorsanız, yönlendiricinizin Skype vermesini isteyebilirsiniz, yakınlaştır, Microsoft 365 ve benzeri iş uygulamaları ağ kaynaklarının çoğunu oluşturur.

Genellikle, bir yönlendiricinin QoS ayarları, yapılandırma sayfasındaki gelişmiş ayarlar altında bulunabilir.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI